Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ενός λεπτού σιγή για τους ανθρώπους της τέχνης και της δημιουργίας που έφυγαν από κορονοϊό

Με μια λίστα που μεγαλώνει καθημερινά, ο κόσμος της τέχνης θρηνεί τα θύματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Σχεδιαστές, σεφ, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, κυρίως μεγάλης ηλικίας απαρτίζουν τη λίστα των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού που χτυπά «αλύπητα» κυρίως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ποτέ άλλοτε ο κόσμος της τέχνης δε θρήνησε τόσα πολλά μέλη του σε τόσο μικρό διάστημα.

Στις 23 Μαρτίου πέθανε από πνευμονία ως επιπλοκή του κορονοϊού η Λουτσία Μποζέ, σε ηλικία 89 ετών. Η Ιταλίδα ηθοποιός και πρωταγωνίστρια των ταινιών του Λουκίνο Βισκόντι και του Μικελάντζελο Αντονιόνι ζούσε στην Ισπανία και την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο τραγουδιστής και ηθοποιός – γιος της Μιγκέλ Μποζέ, γράφοντας ότι η μητέρα του «Βρίσκεται ήδη στο καλύτερο μέρος που υπάρχει». Στη δεκαετία του ’50 η Μποζέ εγκατέλειψε προσωρινά τον κινηματογράφο για να παντρευτεί τον Ισπανό, γνωστό ταυρομάχο Λουίς Μιγκέλ Ντομινγκίν, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, ενώ στη δεκαετία του ’70 μετά το διαζύγιό της επέστρεψε στο σινεμά και συνεργάσθηκε, μεταξύ των άλλων, με τους αδελφούς Ταβιάνι, τον Φεντερίκο Φελίνι, τον Φραντσέσκο Ρόζι και τον Φερζάν Όζπετεκ.
Λουτσία Μποζέ
Λουτσία Μποζέ
Στις 24 Μαρτίου πέθανε από επιπλοκές της νόσου στο Παρίσι, ο Μανού Ντιμπάνγκο, θρυλικός μουσικός της τζαζ, συνθέτης και δεξιοτέχνης του σαξοφώνου ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Παρισιού. Ο αφρικανικής καταγωγής μουσικός πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Ο Μάνου Ντιμπάνγκο γεννήθηκε στο Καμερούν το 1933, έγινε γνωστός για τον συνδυασμό φανκ και τζαζ στοιχείων στις συνθέσεις του, ενώ το πιο γνωστό του τραγούδι ήταν το Soul Makossa. Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook και η τελετή της κηδείας του ήταν αυστηρά ιδιωτική, ενώ οι θαυμαστές του έστειλαν τα συλλυπητήρια τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μια επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει «όταν αυτό είναι δυνατόν».
Στις 24 Μαρτίου άφησε την τελευταία του πνοή ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας σύγχρονης δραματουργίας, ο «βάρδος του αμερικανικού θεάτρου» Τέρενς ΜακΝάλι. Ήταν 81 ετών και κατέληξε στη Φλόριντα με τον κορονοϊό να έχει τσακίσει το κλονισμένο αναπνευστικό του σύστημα. Συγγραφέας του «Κόρπους Κρίστι» και του «Η Φράνκι και Τζόνι στο φεγγαρόφωτο» , τιμήθηκε με το βραβείο Τόνι 4 φορές, ενώ η μεγάλη του θεατρική επιτυχία “Master Class”, παίζεται αδιαλείπτως σε όλο τον κόσμο. Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ο πρώτος που σκηνοθέτησε έργο του στο Μπρόντγουεϊ, όταν ήταν 25 ετών, το “And Things That Go Bump in the Night”. Ο ΜακΝάλι σε μια καριέρα 60 ετών μίλησε ανοιχτά και τολμηρά για ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία, ο έρωτας και οι ανθρώπινες σχέσεις που αποτελούσαν πάντα το βασικό καμβά του έργου του.

Τέρενς ΜακΝάλι
Την 1η Απριλίου ο κόσμος της μουσικής θρήνησε δυο διάσημα μέλη της τζαζ τον κιθαρίστα Τζον Πολ (Μπάκι) Πιτσαρέλι που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών και τον πιανίστα Έλις Μαρσάλις τζούνιορ σε ηλικία 85 ετών. Ο Πιτσαρέλι συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς της εποχής του τον Benny Goodman, τον Stéphane Grappelli, και τον Antônio Carlos Jobim, ενώ επηρέασε άλλους όπως ο Django Reinhardt, ο Freddie Green, και ο George Van Eps.
Ο Έλις Μαρσάλις, ένας θρύλος της τζαζ της Νέας Ορλεάνης, πιανίστας που με το έργο του επηρέασε γενιές μουσικών, απέκτησε τέσσερα αγόρια, που ασχολήθηκαν όλοι με τη μουσική. Ο Γουίντον είναι τρομπετίστας, καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Τζαζ στο Lincoln Center, ο Μπράνφορντ παίζει σαξόφωνο, ο Ντελφέγιο παίζει τρομπόνι και ο Τζέισον τύμπανα. Καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ έγραψε γι’ αυτόν: «Μπορούμε όλοι να θαυμάζουμε το απόλυτo θάρρος ενός ανθρώπου που πίστευε ότι μπορούσε να διδάξει στα μαύρα αγόρια του να είναι άριστα σε έναν κόσμο που απέρριπτε αυτήν την πιθανότητα και στη συνέχεια να τα παρακολουθεί να επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει αριστεία για πάντα».
Έλις Μαρσάλις
Έλις Μαρσάλις
Την 1η Απριλίου πέθανε από την COVID-19, σε ηλικία 52 ετών ο  Άνταμ Σλέσινγκερ, τραγουδιστής του αμερικανικού συγκροτήματος της ροκ Fountains of Wayne. Είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και νοσηλευόταν για μια εβδομάδα. Ο τραγουδιστής των Fountains of Wayne, έγραφε, επίσης, και ερμήνευσε τραγούδια για το συγκρότημα Ivy και κέρδισε υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι των τίτλων στην ταινία του 1996 “That Thing That You Do”, που σκηνοθέτησε ο Τομ Χανκς. Επιπλέον, συνεργάστηκε για τα τραγούδια της σειράς «Crazy Ex-Girlfriend» του CW, κερδίζοντας Emmy το 2019.
Ο Έντι Λαρτζ, διάσημος Βρετανός κωμικός ηθοποιός πέθανε στις 2 Απριλίου σε ηλικία 78 ετών. Κόλλησε κορονοϊό ενώ νοσηλευόταν εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας και όπως έγραψε ο γιος του «η καρδιά του δυστυχώς δεν ήταν αρκετά δυνατή για να το αντέξει». Το πραγματικό του όνομα ήταν Έντουαρντ Χιου ΜακΓκίνις, γεννήθηκε στη Γλασκώβη και έγινε γνωστός από τη συνεργασία του με τον Σιντ Λιτλ, η οποία ξεκίνησε το 1971 και διήρκεσε πέντε δεκαετίες. «Ο μπαμπάς πάλεψε γενναία αρκετό καιρό. Λόγω της φοβερής αυτής επιδημίας δεν μπορέσαμε να τον επισκεφθούμε στο νοσοκομείο αλλά όλη η οικογένεια και στενοί φίλοι του μιλούσαμε καθημερινά», έγραψε ο γιος του. Την ίδια μέρα έφυγε από τη ζωή η Αμερικανίδα ηθοποιός και συγγραφέας Πατρίσια Μπόσγουορθ, σε ηλικία 86 ετών. Είχε γράψει τις βιογραφίες των Μάρλον Μπράντο, Τζέιν Φόντα και Μοντγκόμερι Κλιφτ.
Στις 3 Απριλίου πέθανε ο Σέρτζιο Ρόσι, ο διάσημος Ιταλός υποδηματοποιός, σε ηλικία 84 ετών. Ο εμβληματικός σχεδιαστής παπουτσιών, ο οποίος ίδρυσε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand της Ιταλίας το 1968, πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Ο Σέρτζιο Ρόσι νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Τσεζένα για κάποιες μέρες και η κατάσταση της υγείας του ξαφνικά επιδεινώθηκε. Τη δεκαετία του ’60 ο Σέρτζιο Ρόσι άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα γυναικεία υποδήματα πολυτελείας, μαθαίνοντας την τέχνη του υποδηματοποιού από τον πατέρα του και στη συνέχεια άρχισε να τα εξάγει σε όλο τον κόσμο. Τα πρωτοποριακών σχεδίων υποδήματα του Rossi, όπως το περίφημο πέδιλο Opanca, ενέπνευσαν γενιές σχεδιαστών υποδημάτων.
Στις 4 Απριλίου πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού ο Αμερικανός ηθοποιός Φόρεστ Κόμπτον, σε ηλικία 94 ετών και ο 68χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζέι Μπένεντικτ. Στις 5 Απριλίου πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός Λι Φιέρο, γνωστή για τον ρόλο της στα «Σαγόνια του Καρχαρία, σε ηλικία 91 ετών.
Στις 7 Απριλίου πέθανε ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Τζον Πράιν σε ηλικία 73 χρονών. Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ο θρύλος της country music πέθανε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt του Nashville από επιπλοκές του κορονοϊού.
Μπρους Μάγερς
Μπρους Μάγερς
Στις 14 Απριλίου πέθανε  ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπρους Μάγερς πέθανε σε ηλικία 78 ετών από κορονοϊό. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Πίτερ Μπρουκ για πάνω από τρεις δεκαετίες έχασε τη μάχη με τον φονικό ιό και άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι. Όπως ανακοίνωσε το Théâtre des Bouffes du Nord «Υπήρξε μια μοναδική προσωπικότητα του θεάτρου, ένας μοναδικός ηθοποιός για τον οποίο θρηνούμε σήμερα», ήταν τα λόγια του ιδρυτή του θεάτρου, του 95χρονου Πίτερ Μπρουκ.
Ο διάσημος σεφ της Νέας Υόρκης, ο σεφ του περίφημου Nougatine, Τζίζους Ρόμαν Μελέντες, πέθανε από κορονοϊό στις 14 Απριλίου σε ηλικία μόλις 49 χρονών. Ο Μελέντες εργάστηκε στο Nougatine για 20 χρόνια. Έφτασε στη Νέα Υόρκη από την πατρίδα του στο Μεξικό το 1994 και πήγε να εργαστεί στο εστιατόριο του Vongerichten περίπου έξι χρόνια αργότερα. Στις 20 Μαρτίου, άρχισε να βήχει. Στις 25 Μαρτίου, η οικογένειά του προσπάθησε να του κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο Queens General, αλλά τον έστειλαν σπίτι. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και τελικά στις 27 Μαρτίου εισήχθη στο νοσοκομείο. «Δεν μπορούσε να μιλήσει, δεν μπορούσε να αναπνεύσει, δεν μπορούσε να φάει, δεν μπορούσε να περπατήσει», είπε η κόρη του Yustin.
Λουίς Σεπούλβεδα
Λουίς Σεπούλβεδα
Στις 16 Απριλίου, πέθανε ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα, στην Ισπανία από επιπλοκές του κορονοϊού. Αγωνιστής κατά της χούντας της Χιλής εξορίστηκε και φυλακίστηκε, ενώ η ακτιβιστική του δράση δε σταμάτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Σεπούλβεδα έχει γράψει τα μυθιστορήματά «Ο γέρος που διάβασε ιστορίες αγάπης» και «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει». Ο Σεπούλβεδα ήταν πολιτικός ακτιβιστής από πολύ νέος. Φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Πινοσέτ και εξορίστηκε επί πολλά χρόνια.
Στις 17 Απριλίου πέθανε ο Γάλλος τραγουδιστής Κριστόφ, 74 ετών, ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών “Aline”, “Mots Bleus” και “Oh! Mon Amour”, από επιπλοκές πνευμονικής νόσου, δήλωσε η σύζυγός του Βερονίκ Μπεβιλακά. Ο δημιουργός, συνθέτης και ερμηνευτής κατείχε μια μοναδική θέση στο γαλλικό τραγούδι. Ο Ντανιέλ Μπεβιλακά όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είχε νοσηλευτεί και εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας στις 26 Μαρτίου σε νοσοκομείο του Παρισιού για εμφύσημα πριν μεταφερθεί στη Βρέστη, στη δυτική Γαλλία. «Ο Κριστόφ έφυγε. Παρά την αδιάκοπη αφοσίωση των γιατρών και των νοσηλευτών, οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν», έγραψαν η σύζυγός του και η κόρη του Λουσί σε ανακοίνωση.

Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη
Πηγή : ελculture