Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση - Βασίλης Νανόπουλος:Τέτοιες συνεργασίες ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!

Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές της 18ης Μάη μια πολιτική κουβέντα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σικυωνίων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον,όχι μόνο για αποτοξίνωση από τα πολλά "ΘΑ" που ακούσαμε τελευταία,αλλά κυρίως γιατί αυτή η παράταξη είναι η μόνη που επιμένει πεισματικά να μας λέει:
Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν' αλλάξουμε...


Τον Βασίλη Νανόπουλο τον γνωρίζω εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια,από τότε που ως νέος αγωνιζόταν μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ για έναν κόσμο καλύτερο,που να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του λαού... και το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι ο Βασίλης εξακολουθεί να παραμένει "αμετανόητα" κομμουνιστής.


ΕΡ:Βασίλη τι τύχη μπορεί να έχει η Λαϊκή Συσπείρωση σ΄αυτες τις εκλογές, όταν διεκδικεί την ψήφο των πολιτών χωρίς να  υπόσχεται  κοσμογονίες;...
Β.Ν.:Εμείς υποσχόμαστε να τιμήσουμε την ψήφο του λαού, ούτως ή άλλως αυτό το έχουμε αποδείξει στην 95χρόνη ιστορία μας. Με το να διαθετουμε όλες μας τις δυνάμεις στην στήριξη και οργάνωση όλων των αγώνων που πρέπει και θα δώσει για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής του. Από τους πιο καθημερινούς μέχρι και τους μεγαλύτερους που θα διεκδικήσει να καρπώνεται όλο τον πλούτο που σήμερα αυτός και μόνο αυτός παράγει. Που θα διεκδικήσει την δική του εξουσία. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη κοσμογονία!
Εμείς έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο λαό και για αυτό τον καλούμε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. 
Να ψηφίσει με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες τις δικές του και των παιδιών του. 
Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς, τα μεγάλα ''Θα'' και τις αυταπάτες που όλοι οι άλλοι μοιράζουν απλόχερα. 
Έχει την εμπειρία και τη γνώση πλέον ότι τίποτα μέχρι τώρα δεν του έχει χαριστεί αλλά ότι έχει κερδίσει, και τώρα βίαια του το πέρνουν πίσω, το έχει ο ίδιος κερδίσει με αγώνες και θυσίες.

ΕΡ:Πολύ κατηγορούν το ΚΚΕ ότι αρνείται τις συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο και θυσιάζει  άμεσες προτεραιότητες που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη , ελπίζοντας πως έτσι θα διασώσει τη θέση του στο πολιτικό παιχνίδι.Εσείς τι απαντάτε;
Β.Ν.:Η πρόταση συνεργασίας του ΚΚΕ είναι η πιο πλατιά και η πιο ανοιχτή. Γιατί απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών όχι με κριτήριο του τι ψήφισαν, αν είναι ''αριστεροί'' ή ''δεξιοί'', τι χρώμα σημαία κράταγαν αλλά με μοναδικό κριτήριο τα κοινά τους συμφέροντα, τις πραγματικές τους ανάγκες, στη τελική ποιά είναι η κοινωνική τους θέση.
Το ΚΚΕ όμως ταυτόχρονα έχει συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα, προτάσεις με τις οποίες οι κομμουνιστές παλεύουν στο εργατικό κίνημα, βάζουν ως στόχο να υιοθετηθούν από τα συνδικάτα, τους συλλόγους των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, από τις λαϊκές επιτροπές κλπ.
 Για παράδειγμα, προτάσεις για την προστασία των ανέργων, για να σταματήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, για να καταργηθούν τα χαράτσια, για να μειωθούν τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για την απαλλαγή αυτοαπασχολούμενων από χρέη, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κ.ά. 
Ούτως ή άλλως και εδώ στο δημοτικό μας συμβούλιο φάνηκε το τι ο καθένας στην πράξη στηρίζει και όχι στα λόγια , που έτσι και αλλιώς δεν κοστίζουν τίποτα.
 Όταν η Λαική Συσπείρωση κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα για ανακούφιση των φτωχών λαικών στρωμάτων. 
Μέγα πεδίο για συνεργασία στη πράξη και όχι στα λόγια! 
Ενώ λοιπόν σύσσωμοι όλοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) έτρεξαν να την υπερψηφίσουν μετά δεν την υλοποίησαν ποτέ. Πώς λοιπόν να τους εμπιστευτεί κανείς όταν οι ίδιοι δεν σέβονται ούτε την ψήφο τους;
Στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης, όλοι πλην του ΚΚΕ "πέταξαν" τον πολιτικό τους μανδύα, είτε είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, είτε σύμβουλοι. 
Μιλάνε ότι είναι ακομμάτιστοι, ανένταχτοι κλπ. και όλοι μαζί θ’ αγωνιστούν για το καλό του τόπου…
Θέλουν να αποποιηθούν τις πολιτικές τους μέχρι τώρα. Τη σκληρή, βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου που στήριξαν μέχρι σήμερα. Έτσι θα αναβαπτιστούν και θα συνεχίζουν να ακολουθούν με μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση την ίδια πολιτική.
Πολυσυλλεκτικά και τουρλού ψηφοδέλτια, δήθεν αντάρτες και ανεξάρτητοι, ήταν όλοι τους μέχρι να κλέψουν την ψήφο του λαού και στις προηγούμενες εκλογές. Μετά από κοινού υλοποίησαν ή στήριξαν στην Περιφέρεια και στο Δήμο μας αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.
Οι περισσότερες απόφάσεις θα παίρνονταν ομόφωνα αν δεν διαφοροποιούταν ο σύμβουλος της λαικης συσπειρωσης.  
Αυτό ισχύει και για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και παλαιότερα και πρόσφατα συνδιοικεί με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων υλοποιώντας αυτή την πολιτική. 
Από τους 26 Δήμους στην Πελοπόννησο στους 4 κατέβασε ψηφοδέλτιο. Στους υπόλοιπους κατέβηκε κύρια με το ΠΑΣΟΚ αλλά και μα τη ΝΔ ή σε ψηφοδέλτια που αθροίζονταν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και το έπαιζαν ανεξάρτητοι. 
Ακόμα και τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων. Αλλά ακόμα και σήμερα πρωτοκλασάτοι υποψήφιοι φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο πρόεδρος των εργαζομένων της FULGOR που στη τελευταία απεργία δεν κάλεσε ούτε Γενική Συνέλευση εργαζομένων για να πάρει απόφαση συμμετοχής ώστε να διασφαλιστεί η όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή. Και ενώ οι απολύσεις στη FULGOR(ή αλλιώς οικειοθελείς αποχωρήσεις) συνεχίζουν αμείωτες το σωματείο σφυρίζει αδιάφορα. 
Ως επαναστάτες όμως και ''αριστεροί'' πλασάρονται...
Τέτοιες συνεργασίες ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!

ΕΡ:Ποιος πιστεύεται ότι πρέπει να είναι ο κοινωνικός ρόλος των δημοτικών αρχών ειδικά σήμερα στην  εποχή της κρίσης;
Β.Ν.:Καταρχήν χρειάζεται να αναδείξουμε το ρόλο που παίζει η Τοπική Διοίκηση. Είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης που υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» έχουν χαθεί τα όποια ίχνη λαϊκού θεσμού και αυτοδιοίκησης υπήρχαν. Είναι η Τοπική Διοίκηση ενσωματωμένη στην Κεντρική Διοίκηση.
Με αυτά τα δεδομένα αν δεν είσαι αποφασισμένος να κοντραριστείς με την κεντρική εξουσία και τις πολιτικές της Ε.Ε. όσο καλές διαθέσεις και να έχεις δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. 
Οπότε η δημοτική αρχή πρέπει να είναι συμπαραστάτης σε όλους τους αγώνες του λαού που πρέπει να δωθούν για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής του. 
Να κατακτάει κάθε μέρα στην πράξη αυτό που λεμε εργατική- λαική αντιπολίτευση. 
Γιατί και πρώτη δύναμη να βγει η Λαική Συσπείρωση πάλι αντιπολίτευση θα είναι. Αντιπολίτευση στην πολιτική που ακολουθείται από την κεντρική εξουσία. Επίσης σαν Δημοτική Αρχή το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.
Εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε:
  • Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του λαού
  • Να μην συρρικνωθούν και να μην καταργηθούν, αλλά αντίθετα, να διευρυνθούν οι δομές κι υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα κ.ο.κ
  • Όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού
  • Δραστική μείωση των ανταποδοτικών τελών με στόχο την κατάργησή τους
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους Δήμους και τη Περιφέρεια
  • Κονδύλια για σύγχρονες κοινωνικές εγκαταστάσεις και για έργα προστασίας από θεομηνίες.

ΕΡ:Σημαντική παρουσία στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σικυωνίων  έχουν τα νιάτα.Πέραν του ότι νιάτα και αγώνας είναι έννοιες ταυτόσημες,εσείς πιστεύεται ότι οι νέοι που στελεχώνουν το δικό σας ψηφοδέλτιο έχουν και την πολιτική επάρκεια να ανταποκριθούν,αν κληθούν, να ασκήσουν υπεύθυνη αντιπολίτευση σε ένα δήμο;
Β.Ν.:Με αφορμή αυτή την ερώτηση να πούμε και για το σημαντικό και αισιόδοξο μήνυμα που έρχεται από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές που η Πανσπουδαστική ήταν η μόνη παράταξη που είχε άνοδο.
Όσο για τη νεολαία που συμμετέχει στα ψηφοδέλτια μας είναι παιδιά από φτωχά λαικά στρώματα και εξαιτίας αυτών που ήδη ζουν μπορούν να γίνουν η πιο δυναμική αντιπολίτευση. 
Παίρνοντας υπόψη ότι σήμερα στερούνται βασικές και σύγχρονες ανάγκες. 
Ότι 1 στους 2 νέους είναι άνεργος και ο ''τυχερος'' που δουλεύει αμείβεται με χαρτζιλίκι.
Οτι ξεχαρβαλώνεται η ζωή τους για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 
Αυτούς υπηρετεί και έσωσε η ΕΕ. Γι' αυτό στην ΕΕ υπάρχουν 27 εκατομμύρια άνεργοι, 120 εκατομμύρια που ζουν στο όριο της φτώχειας. Γι' αυτό στην ΕΕ εκατομμύρια νέοι είναι απομονωμένοι από το δικαίωμα στην ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση, στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, από τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, αλλά και από την πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό χωρίς να είσαι μόνιμα πελάτης κ.ά. 
Ο,τι ζούμε έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε αυτήν. Και αυτό η νέα γενιά το ζεί στο πετσί της καθημερινά. 
Δεν χρειάζεται λοιπόν καμία επιστημονική κατάρτιση για να έχεις πολιτικό λόγο. Αρκεί να μπορείς να νοιώσεις και να αφουκράζεσαι τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού και να είσαι έτοιμος να μπεις μπροστά στους αγώνες. Και η νεολαία που συμπαρατάσσεται μαζί μας έχει δώσει σοβαρά δείγματα αγωνιστικότητας όχι μόνο μέσα στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου αλλά και στους χώρους δουλειάς, έξω από πύλες εργοστασίων και στα σωματεία.

ΕΡ:Σ'αυτη την εκλογική μάχη εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση, την ψήφο των Σικυώνιων πολιτών διεκδικεί η παράταξη του δημάρχου που στηρίζεται στο όποιο παραγόμενο αποτέλεσμα των τριάμισι χρόνων,υπάρχουν τα πολλά "ΘΑ" και οι "μαυρογιαλούριες" υποσχέσεις του Κώστα Σπανού,υπάρχει και η  δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει φορέσει το γάντι της "επανάστασης" στο ένα χέρι και με το άλλο δίνει χειραψίες στους διαφόρους τοπικούς ΜΚΌνους και όχι μόνο.... .Εκτιμάται ότι και οι τρεις αυτοί συνδυασμοί κινούνται στις ίδιες πολιτικές ράγες ή υπάρχουν επί μέρους πολιτικές και ποιοτικές διαφορές; 
Β.Ν.:Δεν είναι το ίδιο. Είναι παρατάξεις που έχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης και γι’ αυτό η κριτική μας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. 
Πού ταυτίζονται; Πού έχουν κοινή στρατηγική αναφορά, γι’  αυτό και για το λαό οι διαφορές τους δεν είναι επουσιώδεις; 
Ταυτίζονται στρατηγικά σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ, που κατά τη γνώμη του ΚΚΕ αυτό το ζήτημα είναι κορυφαίο για να καθορίσει τη στάση του ο λαός, αν θέλει να αποδεσμευτεί ουσιαστικά από μια αντιλαϊκή πολιτική.
Όλοι μιλάνε, και ιδιαίτερα τώρα προεκλογικά, για μέτρα ανακούφισης των φτωχών στρωμάτων.
 Όλοι μαζί φτιάχνουν κοινωνικά παντοπωλεία ως ελεήμονες αλλά παράλληλα όλοι μαζί συμβάλουν στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχεσεών. 
Τρανό παράδειγμα οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που είναι ένας άλλος «δρόμος» για γενικευμένες εργασιακές ανατροπές και παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με τις οποίες οι δημοτικές αρχές συνάπτουν συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών σε πλήθος τομέων.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, δίχως δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας, διάσπαση των εργαζομένων.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι ευρωενωσιακά δημιουργήματα. Στην Ελλάδα ήρθαν με το Νόμο Κατσέλη (επί ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις εντάσσει με το πρόγραμμά του στην λεγόμενη “αλληλέγγυα οικονομία”.
Αλλά και για τις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν στους Δήμους δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές. Περίπου 40.000 είναι οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Ακόμα 90.000 θα απασχοληθούν μέσα από αυτά, σύμφωνα με εξαγγελίες της κυβέρνησης, την περίοδο 2014 - 2015.
 Είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν για μόλις πέντε μήνες, αμείβονται μέχρι 490 ευρώ το μήνα αν είναι 25 ετών και πάνω και 427 ευρώ αν είναι κάτω από 25 ετών. 
Δεν λογαριάζονται, δηλαδή, και εδώ η ειδικότητα, η προϋπηρεσία, η οικογενειακή κατάσταση. Και σε όλα αυτά και ο δικός μας δήμος έβαλε το δικό του λιθαράκι. Τις τελευταίες 83 προσλήψεις τις υπερψήφισαν οι 26 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους(δεν ψήφισε ο σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης). 
Δηλαδή και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί. Ακόμα και σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής και μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.
Άλλο μεγάλο παράδειγμα είναι ο ίδιος ο ''Καλλικράτης'' που ενώ τώρα πολλοί είναι αυτοί που βγαίνουν και εναντιώνονται ή ''κλαίγονται'' για την χαμηλή χρηματοδότηση των δήμων ήταν όλοι μαζί όταν προωθούνταν αυτές οι αλλαγές. 
Ο «Καλλικράτης» προέκυψε από την αρχική συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα τάχατες εναντιώνεται. Που δεν είναι με την τρόικα, είναι όμως με την EE που στέλνει την τρόικα!
Αλλά δε γίνεται να κρατάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη
Και η λίστα των κοινών επιλογών που σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα τους μπορεί να συνεχιστεί....


Πέρα από το αν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με τις πολιτικές προσεγγίσεις του Βασίλη Νανόπουλου,αυτό που μένει,από αυτή την συνέντευξη,είναι το ότι οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σικυωνίων είναι θέσεις πολιτικές και ξεκάθαρες...
Στις κάλπες της Κυριακής η Λαϊκή Συσπείρωση θα δώσει μια ακόμη πολιτική μάχη ...αυτή τη φορά ζητά να έχει στο πλευρό της και τους Δημότες του Δήμου Σικυωνίων...
Εμείς αυτό που ευχόμαστε είναι: Η φωνή της Λαϊκής Συσπείρωσης να υπάρχει δυνατή και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο,γιατί αποδεδειγμένα μπορεί να υπηρετήσει  τα λαϊκά συμφέροντα, τα οράματα και τις ανάγκες των Σικυωνίων Πολιτών...
Καλό αγώνα,Βασίλη...

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη  Δημόπουλο  για το Kavos  news